Medya Kullanımı ve Çocuklar

     Akranlarıyla iyi ilişkiler kurabilmek çocukların psikolojilerinin iyi oluşları için oldukça önemlidir. Arkadaşlık ilişkileri iyi olan çocuklar; daha fazla kendine güvenme ve daha olumlu bir kişilik imajına sahip olma, daha mutlu olma ve daha az endişe duyma gibi birçok olumlu özellik göstermektedir (Alev, Üstündağ, 2020). Çocukların akranlarıyla iletişim kurma yollarından biri de sosyal medya platformlarıdır. Günümüzde yaş denetimi olmaksızın isteyen tüm bireyler sosyal medya hesabı oluşturabilmektedirler. Ya da çocuklar için sakıncalı olabilecek psikolojik rahatsızlıklara sahip insanlar da bu platformları sıkça kullanmaktadırlar. Oturduğumuz yerden farklı farklı bütün insanlarla iletişim sağlayabileceğimiz bir yerdir. Bu da sosyal medyayı güvensiz bir ortama dönüştürmektedir. Kişiler gerçek kimliklerini gizleyerek, tanınmak istedikleri bilgilerle profil oluşturup diğer kullanıcılarla iletişime geçmektedirler. Bu durum çocuklar için büyük tehlike oluşturmaktadır. Çocukların, yanlış kişilerle tanışmaları veya  karşılarına çıkabilmesi muhtemel olan uygunsuz görüntüler sonucunda; fiziksel, duygusal ve cinsel saldırılara maruz kalabilmektedirler. Yine aynı kişilerden dolayı madde kullanımı ve kumar oyunları gibi çeşitli suçlara sürüklenebilmektedirler (Duygu Yılmaz ve Rabiye Güney, 2021).  Medya kullanımının zararları maalesef sadece sosyal medyada yapılan faaliyetlerle sınırlı değildir. Bu yüzden sosyal medya çocuklarımız için en büyük tehlikeyi teşkil etmektedir.

 Çocukların sosyal medya hesaplarını kullanma süreleri de önemlidir. Medya hesaplarının kullanım sürelerinin denetlenmemesi, çocukların sosyal yaşamdan ayrılmasına ve pratik düşünmeyi, sanatsal faaliyetleri, hayal kurmayı ve sosyalliği denetleyen sağ beyni pasifize etmektedir. Bu durum sadece sosyal medya kullanımı için geçerli değildir. Çocukların dijital ekrana maruz kalma süreleri oyun oynarken ve diğer faaliyetler sırasında da ebeveynler tarafından kontrol edilmelidir.

Bu yüzden sosyal medya en başta olmak üzere tüm teknolojik araçlar çocuğa bakım veren kişi tarafından mutlaka denetlenmeli. Çocukları korumanın başında gelen en önemli adım budur.

REFERANSLAR

Güney, Zafer. “Çocukların sosyal medya kullanımı üzerine bir araştırma.” Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11.1 (2020): 188-199.

ÜSTÜNDAĞ, Alev. “Çocukların sosyal medya kullanım durumları ve sosyal medyanın çocukların duygu durumları üzerine etkisi.” Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi 6.2 (2020): 286-302.

Okumuş, Veysel, and Hanifi Parlar. “Çocukların sosyal medya kullanım amaçları ve ebeveyn tutumları.” (2018).

YILMAZ, Duygu, and Rabiye GÜNEY. “Medyanın çocuklar üzerindeki etkileri ve Kullanımına İlişkin Öneriler.” Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi 14.4 (2021): 486-494.

Parlak, Ahmet, and H. H. Balık. “İnternet ve Türkiyede İnternetin Gelişimi.” Bitirme Ödevi, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü, Elazığ (2005).

YILDIRIM, Serdar, and Ahmet Nesimi Kişioğlu. “Teknolojinin getirdiği yeni hastalıklar: nomofobi, netlessfobi, fomo.” SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi 25.4 (2018): 473-480.

Hoşgör, Haydar, et al. “Üniversite öğrencileri arasında sosyal medyadaki gelişmeleri kaçırma korkusu yaygınlığının farklı değişkenler açısından incelenmesi.” (2017).

Efsun Işık

Learn More →

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir